top of page

Coaching pod drobnogledom 

Zakaj na coaching?

Tukaj nekaj izzivov in situacij iz zasebnega ter poslovnega področja, s katerimi so se posamezniki obrnili na nas:

Zakaj coachng?

 »Z možem se stalno prerekava o denarju, o otrocih, o dopustu, o tem kdo več dela.  Zaradi tega sem utrujena, nejevoljna, nesrečna. Tega več nočem.«

Image by Jude Beck

»Moja mama je nemogoča. Vsako mojo besedo pregrizne, komentira, nič ni dovolj dobro zanjo. Ne znam kuhati, ne znam vzgajati otrok, ne znam jesti. Spravlja me ob pamet. Kako naj to ustavim?«

»Imam nesrečo v ljubezni. Vedno se zaljubim v napačnega. Kaj je narobe z mano?«

Business Meeting

»Že deset let opravljam enako delo na enakem delovnem mestu. Dolgčas je, možgani se mi kisajo. Rabim nekaj novega in več denarja. Poskusila sem že nekajkrat zamenjati, pa mi ni uspelo. Rabim svež pristop.«

»Otrok se noče učiti, me ne uboga, me ne posluša. Kazni mi je zmanjkalo. Sem čisto pobita in prestrašena, kaj me še čaka.«

Image by You X Ventures

»V službi sem nesrečna, hočem drugam, pa si ne upam. Po pravici povedano, sploh ne vem, kaj si želim početi. To me že tako moti, da rabim pomoč.«

Kaj je coaching?

Coaching je dvofazni proces.

En del procesa se odvija v razgovoru s coachom, drug del procesa pa v praksi, tam, kjer nove izbire prenesete v življenje.

Izkušnje kažejo, da ljudje s pomočjo coachinga hitro in učinkovito napredujejo proti želenim ciljem, neproduktivne strategije zamenjajo za bolj učinkovite ter razvijejo nove oblike želenega vedenja. Skozi proces coachinga ljudje poglobijo svojo sposobnost za učenje, povečajo svojo uspešnost in izboljšajo kakovost svojega življenja.

 

Rezultat uspešnega coachinga je opazna sprememba v vedenju, rezultatih in pozitivnem doživljanju te spremembe.

Kaj je coaching?

Kako izvajamo coaching?

Z vprašanji, ki si jih sami sebi niste postavili, vas vodimo k odgovorom, ki so rešitve za vaš izziv. Poleg vprašanj pri našem podjetju uporabljamo tudi tehnike nevrolingvističnega programiranja (NLP), hipnoterapije in nekaterih ostalih tehnik, katerih korist je, da z njihovo pomočjo naredite želene spremembe hitreje, učinkoviteje in lažje.

Vse, o čemer govorite 

s coachem je 

popolnoma zaupno.

Koraki in uporabljene metodologije pri coaching procesu, ki jih izvajamo v našem podjetju:

Uvodni pogovor in dogovor o načinu dela

Uvodni pogovor je posvečen medosebnemu spoznavanju. Traja pol ure in je brezplačen. Pri coachingu je namreč zelo pomemben dober stik in zaupanje. Na uvodnem pogovoru ima klient priložnost, da vpraša vse kar potrebuje vedeti o coachu in poteku dela, da si ustvari predstavo, kdo je coach ter kaj in kako bo lahko dosegel z njegovo podporo. Dogovorimo se plačilnih pogojih, načinu dogovarjanja terminov in ostalih tehničnih podrobnostih.

 

Lahko ga izvedemo osebno, preko telefona ali internet konference.

Opredelitev področij dela in ciljev coaching procesa

Na prvem srečanju se domenimo za cilje coaching procesa - KAJ klient želi doseči. Ustvarimo prvo sliko zamisli ciljnega stanja in opravimo že prvo analizo trenutnega stanja. Cilje zapišemo in jim sledimo preko vseh srečanj. Ob vsakem srečanju se sproti dogovorimo, na katerem cilju bomo delali in kaj bo cilj konkretnega srečanja. Klient skozi coaching proces cilje lahko spreminja, dodaja ali briše. (Saj so njegovi.)

Strokovno vodenje dialoga z vprašanji

Osnovna metodologija pri coachingu je voden dialog. Z vprašanji coach vodi klienta v smer, ki jo želi, vendar po poteh, ki so zanj nenavadne. Običajno so to vprašanja, ki si jih klient nikoli ne postavi sam. Še pomembnejše pa je, da si na njih odgovarja in svoje odgovore sliši. Coach ga pozorno posluša in sprašuje globje, da si klient odstre prave razloge, ki ga ohranjajo zataknjenega v izzivu. Coach klienta nato varno vodi do rešitev, ki so ravno prave zanj.

Trening

Včasih ni dovolj, da vemo kaj narediti in kako, včasih potrebujemo to tudi zvaditi. Ko gre za nove rešitve lahko, da klient ni vešč njihove izvedbe. Veščine potrebujejo najprej izkušnjo in potem tudi vadbo. Coach je zato lahko vaš vadbeni partner. Lahko je vaš vodja, vaš oče, vaš partner, ki mu izrazite svoje potrebe.

Pogosto je ta vadba ključna, da dobite prepotrebno izkušnjo, kako boste zadevo speljali. Dobite povratne informacije in možnosti, da izboljšate izrečeno na način, da boste dosegli svoj cilj.

Edukacija

Občasno v coaching procesu naletimo na pomanjkanje poznavanja delovanja našega uma. Takrat si vzamemo nekaj časa za seznanjanje klienta o znanjih, ki nosijo odgovore za njegove izzive. Tako bolje razume svoja vedenja kot tudi vedenja drugih. Rešitve, ki jih osmisli zato lažje sprejme in prenese v prakso.

Ker sva obe coachinji tudi trenerki NLP-ja,  imava bogato znanje o nevrologiji, lingvistiki, psihologiji in pa dolgoletno prakso, kako to znanje prenesti na kliente.

Intervencije in tehnike

Občasno pri coachingu naletimo naletimo na ovire, ki klienta zadržujejo v neželenem stanju. Narava teh ovir je različna, zato so tudi načini, kako se jih lotimo različni. Lahko so to močna prepričanja, trdovratni vzorci vedenj in čustvovanj, škodljive odločitve iz otroštva.

NLP ima kopico izjemno učinkovitih tehnik in orodij, kako se lotiti teh trdih orehov. Coachinji podjetja Fokus NLP sva obe dolgoletni trenerki tehnik NLP-ja. Uspešno jih uporabljava tudi v coaching procesih, saj bistveno skrajšajo in olajšajo procese sprememb.

Usposobljeni sva tudi za vrsto drugih terapij in pristopov kot so: hipnoterapija, duhovna usmeritev, energetske tehnike in še marsikaj.

Stalno sva v procesu nadgrajevanja svojega znanja in veščin z namenom, da olajšava in pospešiva procese sprememb svojih klientov. Pri delu kombinirava orodja glede na izzive in klienta samega.

Kako izvajamo coaching?

Ponudba coachinga in paketov

Osnovni paket​

Najpogosteje coaching traja dokler klient ne doseže željenega cilja, ki sta ga s coachom dogovorila. Običajno se dogovorimo za osnovni paket vsaj 6 ur. S tem dosežemo, da klient dodobra preuči svoj izziv, najde rešitve in jih preizkusi v praksi. Tako lahko evaluiramo uspešnost procesa.

Priporočljiv tempo srečanj je 4 do 2x mesečno po eno ali dve uri v odvisnosti od zahtev programa oz. paketa za katerega se dogovorita.

 

Individualni coaching

Ko gre za ozko opredeljeno področje, za katerega ugotovimo, da ne bo potrebno večkratno srečanje, se dogovorimo po potrebi. Običajno gre za kliente, ki so že koristili enega od naših paketov in občasno potrebujejo še kakšen dodaten posvet.

Paketi, ki so specifični glede na tematiko in način izvedbe

Image by Florian Schmetz

Odkrivanje in krepitev talentov in virov

»Vsak človek ima vse vire za svoje življenje«, je trditev, ki jo kot coachi sledimo skozi coaching procese. Kaj to pomeni? Da nas je narava izjemno dobro opremila z vsem kar potrebujemo. Žal pa se marsičesa kar imamo ne zavedamo in zato tudi ne uporabljamo in seveda ne znamo uporabljati. Za vse tisto, kar pa še nimamo, nas je obdarila z izjemnim virom, imenovanim radovednost, ki nam zagotavlja, da pridobimo dodatna znanja in jih vnesemo v naše življenje.

Skozi življenje si torej ozaveščamo naše vire in jih krepimo.

Image by Jared Rice

Hipnocoaching

Je individualno delo s klienti, ki želijo narediti hiter in temeljit preboj v svojem življenju. Klasičen coaching podpremo s tehnikami hipnoterapije in NLP, ki aktivirajo mehanizme v podzavesti, zaradi česar je doseganje ciljev coachinga hitrejše, manj naporno za klienta ter učinkovitejše.

Woman Wall Climbing

Hočem življenje, ki mi pripada - spreminjanje omejujočih prepričanj

V to kar verjamemo, to oblikuje naše življenje, žal tudi trpljenje. Omejujoča prepričanja o sebi, drugih in svetu nas OMEJUJEJO pri doseganju tega, kar nam v življenju pripada. Skorajda pri vsakem coaching klientu naletimo na nekaj njih. Brez njihovega preokvirjanja klient ne more doseči svojih ciljev. Lahko pa se lotimo preoblikovanja omejujočih prepričanj tudi sistematično, če se klient tako odloči.

Image by Anthony Tran

XXL čustveni odzivi – jih res potrebujem?

Ljudje se zelo različno odzivamo na dogodke in ljudi. Skozi življenje (večinoma v rani mladosti) si zgradimo t.i. »čustvene mišice«. Imamo dve vrsti: prvi sklop mišic se nanaša na to kakšen pomen pripišemo pojavu, katerega priče smo.  Drug del mišic se nanaša na način kako se odzovemo navzven  z vedenjem oz. navznoter. Čustva in čustveni odzivi so koristni za nas. Poženejo nam kri po žilah in nas spravijo v tek. Če pa je vznemirjenje preveliko in odziv preburen, je lahko to močno škodljivo za naše zdravje kot tudi socialno sprejemljivost.

 

Time line therapy je terapija, ki obračuna z odzivi, ki so prekomerni tako navzven kot navznoter (bes, velik stranh, globoka žalost, izjemno vznemirjenje, stres,...).  Na terapiji prečešemo najpomembnejša čustvena stanja in jim prirežemo krila na način, da jim bistveno omejimo možnost prekomernega odzivanja, ki nam jemlje odvečno vitalno energijo.

 

Gre za ciklus srečanj, ki trajajo 6 coaching ur.

Image by Wu Jianxiong

Postavljanje in preverjanje ciljev

Postavljanje jasnih zamisli o tem, kaj želimo in pretvorba teh zamisli v cilje je lahko precej zahtevno opravilo. Coach vas vodi preko preverjene tehnologije skozi načrtovanje doseganja cilja. Rezultat coachinga bo jasen načrt,  določeni viri za dosego, identificirane ovire ter načini kako preko njih, mogoče celo opustitev cilja. Dodaten sistematičen pregled klientu da potrebno varnost, poveča motivacijo in zjasni pot do cilja.

Za ta proces potrebujemo običajno 3 coaching ure.

Image by Hunters Race

PXT – testiranje in interpretacija

Se mogoče iščete v kariernem smislu? Se sprašujete kakšno delo in delovno mesto bi bilo za vas in vaše kompetence najprimernejše? Test vam da jasne in merljive rezultate, ki vam pomagajo usmerjati vaš fokus na delovna mesta, kjer bodo vaši talenti prišli kar najbolj do izraza. Z pridobljenimi informacijami boste veliko razumljiveje zapisali vaš CV in sebi ter svojim bodočim delodajalcem olajšali izbiro.

Ponudba in paketi

Koliko časa naj bi trajal coaching proces?

Na osnovi tipa in kompleksnosti cilja ter nivoja izkušenosti klienta se dogovorimo o predvidenem trajanju in pogostosti srečanj.

Najpogosteje coaching traja dokler klient ne doseže željenega cilja, ki sta ga s coachom dogovorila. Običajno se dogovorimo za osnovni paket vsaj 6 ur. S tem dosežemo, da klient dodobra preuči svoj izziv, najde rešitve in jih preizkusi v praksi. Tako lahko evaluiramo uspešnost procesa.

Priporočljiv tempo srečanj je  4 do 2x mesečno po eno ali dve uri v odvisnosti od zahtev programa oz. paketa za katerega se dogovorita. Za ostale informacije si poglejte ponudbo paketov.

Koliko časa traja proces?
focusNLP___spirala___72ppi.png

Kako izbrati coacha?

focusNLP___spirala___72ppi.png

Pri izbiri bodite pozorni predvsem na naslednje:

  • da je to človek, za katerega ocenjujete, da bi mu lahko zaupali (seznanite se z njim osebno),

  • koliko izkušenj in kakšne ima kot coach in kot oseba (preberite, vprašajte ga in preverite)

 

Ni potrebno, da imate samo enega coacha, je pa priporočljivo, da z enim ostanete dokler ne rešite izziva. Lahko imate coacha za prehrano, pa coacha za poslovne izzive, pa coacha za partnerstvo. Vse je odvisno od njegovega znanja in izkušenj. Poznamo specialiste in generaliste. Na vas je, da preverite in se odločite s kom boste sodelovali.

focusNLP___spirala___72ppi.png

Kako izbrati tretma?

focusNLP___spirala___72ppi.png
  • coaching – strokovno voden pogovor usmerjen v prihodnost, v cilje, v izzive – rezultat so nove izbire vedenj, strategij, rešitev, osebnostna rast

  • psihoterapija – strokovno voden pogovor usmerjen v spremembo osebnosti, v razloge, ki so nastali v preteklosti – rezultat je trajna sprememba v vedenju in čustvovanju osebe

  • hipnoterapija - 

  • partnerska terapija – voden proces, kjer partnerja odkrivata smisel svojega partnerstva, vrednote, ki jih povezujejo in ki jih razlikujejo – rezultat je boljša komunikacija, način sklepanja dogovorov za prihodnost

  • psihiatrična obravnava – podpora zdravnika specialista za bolezni

  • svetovanje – strokovna pomoč iz točno določenega področja (učenje, finance, pravo) – rezultat  je strokovni nasvet oz. storitev

Kako izbrati?
bottom of page