top of page

Kaj vse bi jaz imel

»Joj, ta Miha. Večjega lenuha še nisem videl. Ne glede nato, kakšno delo mu dam, vedno se izmuzne z izgovorom. In potem ga vidim na cigareti,« se pritožuje vodja oddelka. In vendar ta isti Miha popoldan tri ure skupaj zagnano igra tenis.

 

»Moja hči Manca je neorganizirana in nemarna. Povsod pušča oblačila, torbo, hrano, nepomito posodo. Ne vem, kaj naj še naredim, da jo spravim v red,« se pritožuje mama. In vendar ima ta ista Manca vedno napisano domačo nalogo in odlične ocene v šoli.

»Moj mož nima nikoli nobenih idej. Vedno čaka, da jih jaz povem. Tega imam že pošteno dosti, da je vse na mojih plečih,« se pritožuje žena. In vendar ta isti mož uspešno vodi razvojni oddelek v podjetju in uživa v planiranju popotovanj.

Aksiom Nevroligvističnega programiranja (NLP) govori, da imamo ljudje na razpolago vse vire, ki jih potrebujemo za uspešno življenje. Znamo biti zbrani, delovni, sproščeni, kreativni, radostni, ipd. Imamo vir, ki se imenuje radovednost oz. želja po vedenju. Vsakdo od nas ima možnost poiskati prijatelje, znanje in učitelje, da nam pogasijo to željo. 

 

Le zakaj Miha iste zagnanosti pri tenisu, ne uporablja v službi? Razlogov, zakaj ljudje nismo sposobni dostopati do svojih virov v določenih situacijah, je veliko in so običajno zakopani v našem nezavednem. Obstajajo razumne razlage in učinkovite tehnike, ki nam omogočajo prenos virov iz ene situacije v drugo. Tehnike, ki nam omogočajo sprostitev blokad, ustvarjanje novih virov, izboljšanje komunikacije in spremembe prepričanj.

Miha je sedaj zagnan in delaven tudi v službi. Svoje delo sprejema kot igro, kjer sta zanj motivacija jasno zastavljen rezultat in atraktivna nagrada. Svoje sodelavce vidi kot soigralce in se v druženju z njimi zabava. Vodja oddelka je zadovoljen, saj je pridobil zagnanega in učinkovitega sodelavca.

 

Tudi Manca je napredovala. Ugotovila je, da red tako kot v šoli tudi doma prinaša lepe nagrade. Mama je dobre volje in jo pusti v kino, v sobi ima novo pohištvo in vsak trenutek je pripravljena za obisk sošolk. Sedaj lahko tudi na facebook s ponosom objavlja slike svoje prenovljene sobice.

 

Soprog gospe je začel izražati svoje ideje tudi doma. Zdaj, ko sta se z ženo dogovorila o načinih izvedbe, prioritetah, časovnih okvirih in odgovornostih vsakega od njiju. Ima občutek kontrole nad svojim delom, žena ga gleda z velikim občudovanjem, sam pa komaj čaka, da povabi svoje kolege na piknik, kjer bo pekel meso na žaru, ki ga je sam zgradil.

Image by Priscilla Du Preez

Pričujoče zgodbe so dobile epiloge s pomočjo razumevanja posameznikov, kako delujejo njihove misli in kako vplivajo na njihova dejanja. S podporo domišljenih orodij, ki jih uporabljajo najučinkovitejši ljudje, so našli nove poti in rešitve, ki so primerne prav za njih.

 

Prepogosto ljudje izgubljamo svoj čas in energijo za stvari, za katere verjamemo, da so neizogibne. S tem si onemogočamo napredovanje in doseganje ciljev, ki si jih želimo in nam pripadajo. Obstajajo močna in enostavna orodja, ki nam omogočajo dvig kakovosti življenja, ki ga zaslužimo. Veliko teh je na voljo v NLP zbirki, zato vas vabimo na NLP delavnice, kjer se jih boste naučili hitro in enostavno uporabljati.  Več o NLP.

bottom of page